Du kan næsten ikke have undgået at høre om det grønne guld, hvis du har fulgt med i helsedebatten de seneste par år. Cannabisolie nyder stigende popularitet, opmærksomhed men samtidigt også heftig kritik af især politikere og andre lovgivende instanser i Danmark. Cannabisolie sælges, købes og anvendes på nuværende tidspunkt af patienter som lider af en lang række varierende sygdomme, enten som medicinsk behandling eller som supplement til reel medicinsk behandling tilbudt af det danske sygehusvæsen. Blandt de mest nævneværdige patientgrupper, som kendt anvender cannabisolie til selvmedicinering, er kræftpatienter, patienter som lider af angst, depression og PTSD og ligeledes mennesker, som slås med epileptiske anfald.

Selvmedicinering i eget hjem

Hvorfor er cannabisolie blevet så populært, når det stadig er en gråzone og et emne, der flittigt vendes i den aktive samfundsdebat? En af de primære årsager må antages at være det naturlige aspekt ved indtagelse af medicinsk cannabisolie. Olien er let at indtage, idet den blot dryppes under tungen og sluges eller tilsættes måltider eller drikke. Det er derfor let at inkludere cannabisolie i sin daglige rutine og dermed ikke gå til yderligheder for at modtage behandling. Det kan gøres i sit ejet hjem og uden professionel medicinsk assistance. Derfor er cannabisolie et populært præparat til selvmedicinering.

Nogle af grundende til, at nogle mennesker fravælger almindelige medicin eller tilvælger cannabisolie delvist eller fuldstændigt, er grundet de påståede medicinske aktive virkninger, der enten dulmer eller fuldstændigt fjerner angst- og smertesymptomer forbundet med flere lidelser. De medicinske fordele ved cannabisolie er ikke endeligt videnskabeligt bevist, men et stigende antal danskere vælger at opsøge alternativ, naturlig behandling mod deres lidelser som et trin mod et bedre helbred.

Lægeordineret cannabis og sort cannabisolie

At indtage cannabisolie behøver ikke være så lyssky, som det umiddelbart lyder. Herhjemme har den danske Sundhedsstyrelse give grønt lys til, at praktiserende læger kan ordinære medicinsk cannabis til patienter, hvis dette egnes som værende gavnligt for patientens samlede sygdomsforløb og kamp til helbredelse. Det er oftest kræftpatienter og patienter med sklerose, som får mulighed for at hente lægeordineret cannabis og cannabisolie på deres lokale apotek. Dette er ligeledes med til at normalisere cannabis i det danske sundhedsbillede, idet behandlingen ligestilles med almindelig lægeordineret medicin, som kan hentes på apoteket.

Herhjemme er det på nuværende tidspunkt kun apoteker der må udstede cannabis som lægemiddel. Det betyder dog ikke, at internettet ikke bugner af et imponerende udvalg cannabisolier, som du kan bestille hjem og anvende i dit eget hjem uden lægeordineret recept. Det er ikke lovligt at sælge eller købe den CBD-holdige olie, men det er stadig en mulighed. Det er dog på egen risiko, da man ikke kan vide sig sikker på de præcise fordelinger af THC, som er et euforiserende stof, eller mængden af CBD, et af de mange aktive stoffer som udvindes fra hampeplanten hvorfra cannabisolie stammer. Nogle af bivirkningerne ved indtagelse af cannabisolie kan være sløvhed, svimmelhed og nedsat hukommelsesevne. Det anbefales derfor ikke at køre bil efter indtagelse af olien, da det giver samme påvirkede effekt som ved rygning af planten.