Bor du i Faaborg eller Midtfyn, og kunne du godt tænke dig at vide mere om frontallapsdemens? Måske har du et familiemedlem der er blevet diagnosticeret med det, og derfor kunne du godt tænke dig at blive klogere på sygdommen. Måske oplever du selv symptomer på frontallapsdemens. Uanset hvad har denne artikel til formål at informere dig om frontallapsdemens og dine muligheder i Faaborg eller Midtfyn.

Hvad er frontallapsdemens?

Frontallapsdemens, også kaldet frontotemporal demens (FTD), er en samlet betegnelse for en række hjernesygdomme, som påvirke den forreste del af tindingelapperne samt pandelapperne. Frontallapsdemens er faktisk den fjerde hyppigste årsag til demens. Det betyder at frontallapsdemens udgør ca. mellem 5 % og 10 % af alle demenstilfælde.

Symptomer på frontallapsdemens varierer fra person til person i Faaborg og Midtfyn. Som regel viser sygdommen sig ved, at der sker forandringer i personligheden såsom impulsivitet og kort lunte, uhæmmet sprog, grænseoverskridende adfærd, uhæmmet adfærd og manglende hæmninger, manglende selvkontrol samt svært ved at håndtere stimuli.

Frontlapperne er der, hvor vores adfærd fremmes og hæmmes, og hvor vi har vores filter. Derfor kan frontallapsdemens medføre, at man begynder at mangle initiativ, fleksibilitet, og at man perseverer og kan være svær at stoppe. Samtidig kan det medføre at man begynder at sige og gøre ting, som egentlig ikke er passende. På den måde er sygdommen altså med til at skabe store forandringer i personligheden, da den går ind og er adfærdsforstyrrende. Samtidig kan frontallapsdemens påvirke evnen til at tale, og den medfører også ofte en masse psykiatriske symptomer. Som sygdommen udvikler sig, betyder det at hæmninger og situationsfornemmelsen med tiden vil forsvinde, hvilket ligger til grund for den ofte impulsive og uovervejet adfærd som folk med frontallapsdemens udviser. Bor man i Faaborg eller Midtfyn og kender en der har eller hvis man selv har frontallapsdemens, kan man også opleve at den syge viser en vis form for ligegyldighed over for andre mennesker og diverse sociale normer. Modsat Alzheimers vil den syges hukommelse dog stadig være relativ god langt inde i sygdomsforløbet. Frontallapsdemens kan ses hos både ældre og yngre mennesker.

Professionel hjælp til frontallapsdemens

Bor du i Faaborg eller Midtfyn, og leder du efter et godt bosted til et familiemedlem med frontallapsdemens, er der mange gode steder at vælge i mellem. Det er nemlig en rigtig god ide at søge professionel hjælp i forbindelse med denne sygdom. De fleste bosteder vil sørge for at betragte den syge som et individ uafhængigt af sygdommen, og samtidig tilbyde trygge og professionelle rammer. På den måde kan professionel hjælp være med til at hjælpe den syge til at få magten tilbage over sit eget liv. Mange bosteder vil samtidig også lægge vægt på, at de pårørende i samarbejde med den syge og bostedet planlægger et forløb med både fysiske, psykiske og sociale mål, som er realistiske og opnåelige for den syge. Med professionel hjælp vil den syge altså kunne komme til at generhverve mange af dagligdagens funktioner.

De fleste bosteder i Faaborg eller Midtfyn arbejder ud fra en neuropædagogisk tilgang, hvor udgangspunktet er respekt og ligeværdighed.